Gustav Adolfsdagen

Den 6:e november 1632. De protestantiska härarna, ledda av Gustav II Adolf, Sveriges konung, drabbar samman med den katolska tysk-romerska hären som leddes av generalerna Wallenstein och Pappenheim vid den lilla staden Lützen, i Tyrskland. Slaget blev blodigt och grymt. Kaos rådde i krut- och brandröken. I detta kaos, red Gustav II Adolf in bland fientliga styrkor och dödades. Men de protestantiska härarna segrade.

Det var genom Gustav II Adolfs snillrika befäl som den protestantiska saken inte krossades av den katolska kejsaren i Wien. När de svenska styrkorna landsteg i norra Tyskland under sommaren 1630, så välkomnades de som frälsare. Gustav II Adolf fick själv titeln ”Lejonet från Norden, protestanternas räddare”. De nya militärtaktikerna och de moderna vapnen som de svenska trupperna hade med sig visade sig vara avgörande vid Slaget vid Breitenfeld.

Kriget drogs ut, men Gustav II Adolf gick från seger till seger. Men till slut kom ödet ifatt, och konungen stupade vid Lützen redan 1632. Kriget varade ända till 1648, men de tyska protestanterna hade räddats, och det möjliga hotet av en katolsk invasion av Sverige hade avvärjts.

Det är idag, den 6:e november, som vi minns Gustav Adolf den Store. Det var han som garanterade de nordtyska protestanternas frihet, och som moderniserade den svenska militären och byråkratin – vilka i samband med framgångarna på slagfälten, inledde den svenska stormaktstiden. Låt oss bära i åminne denna dag den store svenske konungen Gustav II Adolf, kämpen för den lutherska tron och den protestantiska saken. Det är viktigt både för det svenska arvet och för våran moderna uppfattning om vem vi är. Vi har ärvt ett land med starka förankringar i den lutherska tron, ett land som vågade stå för sina värderingar, och försvarade dem som stod för liknande. Låt inte det moderna Sverige underkasta sig värderingar som inte hör hemma här, och låt heller inte riket förtryckas av dem som vill påstå att Sverige inte har någon kultur eller särskilt arv. Rena faktumet att norra Tyskland förblev protestantiskt tyder på att Sverige i gångna tider visst har haft stor påverkan – och det inte genom att vika sig för andras vilja, utan genom att stå upp för det som var rätt.

Tack nådige Gud för Gustav II Adolf, och för bevarandet av den protestantiska reformationen.
Hermans Historia – Gustav II Adolf, del 1 (resten finns på youtube)

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s